Monday, July 4, 2016

μύθοs της ελευθερίας 



Δεν είμαστε ούτε αυτό που νομίζουμε ούτε αυτό που θα θέλαμε να είμαστε. Οι ρίζες της προσωπικότητας χάνονται στα υπόγεια στρώματα του προσωπικού και του ομαδικού ασυνείδητου. Τα βαθύτερα κίνητρα της συμπεριφοράς τις περισσότερες φορές δεν είναι συνειδητά, ηθελημένα και έλλογα. Συχνά κάνουμε πράγματα για τα οποία δεν μπορούμε να δώσουμε λογική εξήγηση και αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο συμπεριφερόμαστε με τρόπους που δεν συνάδουν με τις αξίες και τις πεποιθήσεις μας.

 Οι αθέλητες συμπεριφορές έχουν τις ρίζες τους στο υποσυνείδητο και οφείλονται σε απωθημένα ή λανθάνοντα συναισθήματα, παρορμήσεις και ανάγκες.
 Πίσω από αθέμιτες ή αδικαιολόγητες συμπεριφορές είναι πιθανό να κρύβονται:
 - Φόβοι, άγχoς, θυμός, ανασφάλεια, ενοχή.
 - Ανικανοποίητες ανάγκες για ασφάλεια, δύναμη, αγάπη, καταξίωση, χαρά και ελευθερία.
 - Επιθετικές ή σεξουαλικές παρορμήσεις.

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που τον σπρώχνει κοντά ή μακριά από το Θεό. Δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τα βαθύτερα κίνητρα της μετάνοιας ή της αποστασίας του. Δεν μπορεί να ερμηνεύσει τα κίνητρα, τη φύση και τον τρόπο της σωτηριολογικής του πορείας. Η αρχή, ο δρόμος και το τέλος του αγιασμού είναι μυστήριο. Η κλήση του Θεού είναι μυστήριο. Η προσωπική κλίση είναι μυστήριο. Η αμαρτία, η μετάνοια, η σωτηρία είναι μυστήριο.
 Όταν οι μαθητές ρώτησαν τον Ιησού "τις ήμαρτεν ούτος η οι γονείς αυτού, ίνα τυφλός γεννηθή"; απάντησε "ούτε ούτος ήμαρτεν ούτε οι γονείς αυτου, αλλ ίνα φανερωθή τα εργα του θεού εν αυτώ". Ιωάν. 9, 3.
 Ουσιαστικά δεν τους πρόσφερε αιτιολογική ερμηνεία Έστρεψε την προσοχή τους σε μια εντελώς διαφορετική προοπτική. Στην ενέργεια, τη Χάρη, τα έργα και τη δόξα του Θεού. Σαν να έλεγε: Μη σκέπτεστε με αυτόν τον τρόπο. Αλλάξτε εντελώς το πρίσμα μέσα από το οποίο αντιλαμβάνεστε και ερμηνεύετε την πραγματικότητα. Μην αναζητάτε αιτίες. Μην προσπαθείτε να καταλάβετε και να ερμηνεύσετε αυτό που Είναι και γίνεται. Δεν είναι δυνατόν να χωρέσετε το πως και το γιατί. Παραδοθείτε στο Θεό. Μην απορείτε ... δοξάσατε! Μη ρωτάτε ... προσευχηθείτε!
 Ο άνθρωπος δεν καλείτε να ερωτήσει αλλά να απαντήσει στις προκλήσεις-προσκλήσεις του Θεού. Δεν καλείται να αναλύσει αλλά να ζήσει το μυστήριο του υπάρχοντος.  Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός μας προσκαλεί να εμπλακούμε στην ιστορία του κόσμου με σταυρική αγάπη. Μας προτρέπει να υπερβούμε τις ατομικές μας επιθυμίες και να παραδοθούμε άνεϋ όρων στο αγιαστικό Του θέλημα. Δεν μας θέλει θεατές, αναλυτές ή ερμηνευτές αλλά μάρτυρες.