Wednesday, June 18, 2014

π.Αντώνιος Στυλιανάκης Παιδοψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής παιδιών εφήβων και νέων


Είναι μεγάλη η ζημιά που μπορεί να προέλθει από την ανεξέλεγκτη χρησιμοποίηση του ελεύθερου χρόνου ενός παιδιού και μάλιστα μπροστά στην τηλεόραση. Ζημιά σε επίπεδο ηθικό, πνευματικό αλλά και μορφωτικό για τα παιδιά αφού τους στερεί από δημιουργικές δραστηριότητες και τους φτωχαίνει εκφραστικά.
Το ζητούμενο είναι να αντιληφθούμε έγκαιρα τον κίνδυνο αυτό αλλά και το να μην αναθέσουμε την αγωγή των παιδιών μας σε κείνους που δεν σέβονται ιερό και όσιο, αλλά θεός τους είναι το χρήμα...
Πώς θα αμυνθούμε;
Από μικρά τα παιδιά πρέπει να μάθουν να βάζουν όρια στη συμπεριφορά τους αλλά και να επιλέγουν όχι το γαργαλιστικό και το εύκολο αλλά το ωφέλιμο για την ψυχοπνευματική τους εξέλιξη. Οι γονείς πρέπει να πάρουν ενεργό ρόλο και να τα ενθαρρύνουν πάντοτε προς την κατεύθυνση αυτή με υπομονή και ενδιαφέρον. Να δώσουν οι ίδιοι το καλό παράδειγμα και μετά να εφαρμόσουν κάποια μέτρα όπως τον περιορισμό των ωρών τηλεθέασης, την παρουσία κάποιου μεγάλου, ακόμη και το κλείσιμο της τηλεόρασης και γέμισμα του χρόνου με παιχνίδι, δημιουργικές δραστηριότητες και προσπάθεια καλύτερης επικοινωνίας με τα παιδιά και παρουσίας δικής τους.
Τέλος να κατευθύνουμε τα παιδιά σε πνευματικές δραστηριότητες μαζί με άλλα που έχουν αξίες και ιδανικά. Προ πάντων, κοντά στην εκκλησία, την προσευχή και τη μυστηριακή ζωή πράγματα που αποτελούν στην κυριολεξία την αγωγή της ψυχής, αλλά και που είναι τα καλύτερα εφόδια για μια σωστή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους αλλά και την απόκτηση των αιωνίων αγαθών του Θεού.